Sint Jozef Parochie

Verslag: Lourdesreis parochie St. Jozef

Lourdes, waar hemel en aarde elkaar raken…

Maandag 16 september in alle vroegte 04.30 uur zijn we vertrokken naar Lourdes. Vanuit de parochie S. Jozef sloten we met 21 pelgrims aan bij de Limburgse bedevaarten, georganiseerd door het Huis voor de pelgrim.

Na een voorspoedige vlucht vanaf Maastricht waren we om 11:00 in ons hotel. Nadat we de koffers in onze kamers hadden gezet, en we genoten hebben van een heerlijk 4-gangen lunch hebben we onder leiding van Sandra (die Lourdes kent als haar broekzak) een korte oriéntatietocht gehouden over het terrein van het Heiligdom. Om 16.00 uur hadden we een H. mis in de prachtige Rozenkransbasiliek met na afloop nog een hulde aan Maria omdat zij het is die ons allen heeft uitgenodigd om naar Lourdes te komen. De meeste inclusief mezelf gingen daarna terug naar het hotel, even bijkomen van de reis waarna om 19.00 uur het avondeten volgde en ja ook dit bestond weer uit 4 gangen.

Dinsdagochtend starten we de dag met een eucharistieviering bij de verschijningsgrot, aan de voet van de beeltenis van Maria. Erg mooi en bijzonder om dit mee te maken. We hebben hier gebeden voor de vele intenties en m.n. ook voor pastor Ad die door ziek zijn niet mee kon naar het mooie Lourdes. Na afloop van de eucharistieviering ging iedereen voor zichzelf of in kleine groepjes het Heiligdom verkennen. Ik ging zelf richting de baden, even kijken hoe of wat maar daar aangekomen werd ik al meteen uitgenodigd om in de baden te gaan.
Ik ben in de baden geweest, erg koud, maar zo bijzonder, wat je daar ervaart...........   hoe de vrijwilligers met de mensen omgaan, zo respectvol en zo liefdevol. Wat het met je doet, innerlijk, als je daar dan voor het bad staat en je kijkt naar Maria, je je hart openstelt en je intenties voorlegt en dan in het bad gaat…. Ik heb daar ontzettend staan huilen, van ontroering, geluk…. Zoveel liefde, zo ontzettend veel liefde heb ik nog nooit eerder ervaren in mijn leven….  Daar voel je letterlijk een stukje Hemel!

In de middag hebben we de kleine kruisweg gelopen, (in mijn geval gereden met de scootmobiel) sommigen hebben de grote kruisweg gedaan maar deze is echt alleen maar geschikt voor mensen die goed ter been zijn.  Om 17.00 uur startte de sacramentsprocessie maar vanwege de regen die voorspelt werd ging de processie  in de open lucht niet door maar startte in de Pius X Basiliek. Overweldigend om met zoveel mensen in de Basiliek te zijn voor de aanbidding van het Allerheiligste, alles met zoveel eerbied en respect. Heel erg bijzonder om hierbij aanwezig te zijn, en aan deel te nemen.
Voor de liefhebbers was er in de avond nog een verdiepingsmoment, ook was er iedere avond om 21.00 uur een lichtjesprocessie waar je aan mee kon doen. Iedereen was er vrij in om daar wel of niet heen te gaan.

Woensdagochtend was er de Internationale hoogmis in de Pius X basiliek, vele mensen uit de hele wereld komen naar Lourdes, het is dan ook erg bijzonder om met al deze mensen samen de uucharistie te vieren. In de middag zijn we met ons eigen groepje een stadwandeling gaan maken, hierdoor leerden we meer over Bernadette, wie zij was, waar ze heeft gewoond en geleefd.
’s Avonds hebben we gezamenlijk deelgenomen aan de lichtjesprocessie. In de lichtjesprocessie bidden we zingend met onze kaars lopend, de rozenkrans. De kaars in onze hand is niet alleen een uitdrukking van ons gebed maar vooral ook ons gelovig vertrouwen dat Jezus het licht van de wereld en ook ons leven is.

Donderdag was een dag van excursies voor de liefhebbers, zo was er in de ochtend een wandeling naar Bartrés (Waar Bernadette de schapen hoedde) met daar een eucharistieviering, een dagexcursie naar de Pyreneeën en een middagexcursie naar Gavarnie. Ikzelf had gekozen voor een dagje voor mezelf, even rust en tijd om aanwezig te zijn bij Maria bij de grot. Voor de thuisblijvers was er in de ochtend eerst een eucharistieviering in de St. Jozefkapel. Daarna ben ik naar de grot gegaan en Maria begroet, Je loopt dan langs de grot, daar waar het water stroomt, uit de bron die Maria aan Bernadette heeft aangewezen. Je gaat met je hand over de stenen van de grot, je voelt het water, maakt een kruisteken alles zo bijzonder, de aanwezigheid van Maria zo voelbaar, zo dichtbij …. Daar heb ik enige uren gezeten, gewoon zitten bij Maria, bidden van de rozenkrans, alles in rust en stilte, heerlijk, HEERlijk  Daarna ben ik weer kaarsen gaan branden voor alle intenties die ik heb meegekregen en voor alle mensen waarvan ikzelf vond dat het belangrijk was om een kaars voor te branden. In de middag kon je me weer vinden bij de grot, in stilte bij Maria. Ook mijn binnenste weer geschoond middels het sacrament van de biecht. Dag afgesloten met een koud pilsje (of 2, of 3 ehhh 4 ) Kortom een HEER-lijke dag

Vrijdag zijn we de dag begonnen met een eucharistieviering en daarna handoplegging in de St. Jozefkapel.  God legt in Jezus zijn hand op ons leven. God wil ons aanraken en zegenen, genezen en helen. Dit komt tot uitdrukking door het gebaar van de handoplegging. Daarna onze eigen parochiekaars gebrand door de jongste en de oudste van onze groep. ‘s Middags barmhartigheidsviering: De boodschap van Lourdes roept ons op ons met God, met elkaar en met onszelf te verzoenen. Het is feitelijk de ‘kern’ van Lourdes. Na afloop was er ruimschoots de gelegenheid om met de aanwezige priesters in gesprek te gaan en/of te biechten. Zelf heb ik na afloop nog een fijn gesprek gehad met pastoor Verheggen.
Aan het eind van de dag was er ‘Envoi in de Kolbekapel’ wat wegzending betekend (afscheidsviering) Ook bij het afscheid brengen we weer een hulde aan Maria danken voor zoveel moois wat we hebben mogen beleven daarna mocht onze jongste pelgrim de grote bedevaartkaars aansteken.

Zaterdag vroeg opgestaan want vandaag vertrokken we weer naar huis, maar door technische redenen bleef het vliegtuig aan de grond en zouden we pas zondag vertrekken. Wat een cadeautje, een extra dagje Lourdes. Deze dag hebben we goed besteed. We zijn naar Cité Secours Saint Pierre geweest. En daar een openluchtmis gehouden door pastoor Rudo Franken. Erg bijzonder. Bij terugkomst ben ikzelf nog even naar de grot gegaan, Maria begroet en de rozenkrans gebeden. Ook nog een stukje van de Eucharistische Aanbidding meegenomen. Deze werd gehouden in de openlucht op het plein voor de rozenkrans basiliek

Wat een mooie bijzondere reis, regelmatig een traan gelaten maar ook ontzettend veel gelachen... wat hadden we toch een ontzettend leuke en lieve groep mensen. Dag Maria hopelijk tot een volgende keer #omnooittevergeten #Lourdes 

Jolanda Franken

klik op een foto om te vergroten en op de pijltjestoetsen om te scrollen
Sint Jozef Parochie