De kerken van de St. Jozef parochie hebben, op de Levenskerk na, een Mariakapel die dagelijks overdag geopend is om een kaarsje op te steken voor een bijzondere intentie, of om even in alle rust tot de hemelse Moeder te komen, om haar onze vreugden, verdriet en wensen kenbaar te maken.
Velen, zeer velen zijn in de loop der jaren door Maria getroost en daarom wordt zij ook genoemd: ‘Troosteres der bedroefden’.
Alle verlangens brengt zij bij haar Zoon Jezus, die onze Verlosser is.
De verering van het Mariabeeld dateert waarschijnlijk uit de late middeleeuwen. Aan het einde van de 16e eeuw werden aan het beeld miraculeuze eigenschappen toegeschreven. Nadat de katholieken in 1648 de Mariakapel kwijtraakten, werd het beeld bewaard door particulieren. De verering liep terug, maar herleefde nadat de Mariakapel van de St. Petruskerk in 1910 in gebruik was genomen. De devotie beleefde van omstreeks 1920 tot 1940 haar bloeiperiode.
In 1910 werd Maria de Vreugderijke ondergebracht in een eigen kapel in de Sint Petruskerk in Oisterwijk. Vroeger droeg het beeld een staatsiemantel en een voorschoot, zoals bij Nederlandse genadebeelden (sinds de Spaanse tijd) gebruikelijk is. In 1910 werd het echter door het atelier van de bekende architect P.J.H. Cuypers grondig gerestaureerd en gepolychromeerd waarna men de gewaden van het beeld verder overbodig achtte en in de kast liet. In 1960 werd de Vreugderijke door Mgr. Bekkers plechtig gekroond.
De toegang tot de Mariakapellen is op de volgende plaatsen van de betreffende kerken: