Paus Franciscus heeft op 3 maart jl. in een videoboodschap katholieke gemeenschappen overal ter wereld uitgenodigd om van 16 tot 24 mei 2020 Laudato si’-Week te vieren. Dit vanwege de vijfde verjaardag van de encycliek Laudato si’ - over de zorg voor de schepping als ons gemeenschappelijk huis. Hij stelt in zijn boodschap de indringende vraag welke wereld we willen nalaten aan hen die na ons komen, aan onze kinderen die nu opgroeien. Dat is de vraag die veel katholieken in mei ter harte zullen nemen.
Het Vaticaanse departement (‘dicasterie’) voor de integrale menselijke ontwikkeling is nauw betrokken bij de organisatie van de Laudato si'-Week. Verder werken tientallen internationale en landelijke katholieke organisaties mee, waaronder de Global Catholic Climate Movement, Caritas Internationalis, Cidse en de internationale vereniging van generale oversten (USG/UISG).
De visie van onderlinge verbondenheid van Laudato si’ is juist nu bijzonder actueel. Een mondiale crisis raakt allen en kan alleen het hoofd worden geboden door samen te werken. Het thema van de Laudato si’-Week is dan ook ‘Alles is verbonden.’
De Laudato si’-Week is een gelegenheid voor geloofsgemeenschappen wereldwijd om bijeen te komen, zich gezamenlijk te bezinnen op wat deze periode van ons vraagt en stappen te zetten om een bijdrage te leveren aan een wereld die toekomst heeft.
De ‘week’ is in feite een periode van negen dagen, een noveen. Van 16 tot 23 mei vinden er online trainingen plaats rond spiritualiteit, duurzaamheid, kerkopbouw, sociale actie.
De afsluiting vindt plaats op zondag 24 mei, met een wereldwijde dag van gebed.
Op zondagmiddag 24 mei, om precies 12.00 u. lokale tijd, zullen katholieken overal ter wereld in verbondenheid met elkaar, met de schepping en met de meest kwetsbaren hetzelfde gebed uitspreken. Geloofsgemeenschappen die hieraan deelnemen worden uitgenodigd dit aan te geven op de speciale website www.laudatoweek.org Het gebed kan via sociale media worden gedeeld met de hashtag #LaudatoSi5.
De week vormt de start voor verdere bezinning en actie. De dicasterie voor de integrale menselijke ontwikkeling moedigt geloofsgemeenschappen aan om in mei ook al voorbereidingen te treffen voor de Wereldgebedsdag voor de schepping (1 september) en de ‘Periode van de schepping’ (1 september – 4 oktober), een periode waarin christelijke kerken van alle denominaties extra aandacht besteden aan de opdracht voor de aarde te zorgen en haar te behoeden.
En ook na deze periode blijft aandacht geboden voor God’s schepping. Christenen uit de hele wereld zullen op de klimaattop van 2021 in Glasgow hun stem laten horen. Laudato si’ is voor velen, niet alleen katholieken, een houvast en gids op weg naar een betere wereld. De dicasterie voor integrale menselijke ontwikkeling vraagt ons de Laudato si’-Week te beschouwen als begin van een “jaarlange weg van transformatie te midden van de huidige crisis, waarin wij verder gaan in gebed, bezinning en voorbereidingen voor een betere wereld.”