Sint Jozef Parochie

Hulpbisschop Mutsaerts medepastor in onze parochie

Versterking in het pastorale team

Verheugd zijn wij met de benoeming van hulpbisschop Rob Mutsaerts in onze St. Jozef Parochie. Monseigneur Mutsaerts heeft zelf te kennen gegeven voor 50 procent pastorale activiteiten te verrichten zoals eucharistievieringen, uitvaarten, catechese en pastorale contacten. Wij zijn als parochiebestuur bijzonder verheugd en wensen hem veel vreugde toe.


Artikel Nieuwsklok door René de Jong (20-05-2020) 

Hulpbisschop Mgr. Rob Mutsaerts van het Bisdom ’s Hertogenbosch gaat per 1 juni aanstaande halftime aan de slag in de parochie St. Jozef. In een exclusief gesprek met de Nieuwsklok bevestigt hij dit. 

“Ik miste het pastorale werk erg', aldus de in Tilburg geboren en getogen Mgr. Mutsaerts die voor zijn bisschopswijding 15 jaar werkzaam was als pastoor in Millingen aan de Rijn en Heeze. In de eind 2015 gevormde parochie St. Jozef (bestaande uit de voormalige parochies Oisterwijk, Moergestel en Haaren) is pastoor Francis De Meyer momenteel de enige priester. Medepastor Ad Verest is al geruime tijd ziek zodat pastoor De Meyer in zijn eentje drie dorpen met 4 kerken onder zijn hoede heeft, waarbij hij overigens altijd kan rekenen op de assistentie van diaken Vincent te Plate.

'Het is inderdaad hoog nodig dat iemand pastoor De Meyer gaat ondersteunen. Dit was voor hem niet vol te houden. Het feit dat ik formeel als hulpbisschop ook deels zijn ‘baas’ ben, staat een plezierige samenwerking overigens totaal niet in de weg. De laatste tien jaar ben ik voornamelijk bestuursmatig werkzaam. Dat is nu eenmaal eigen aan het bisschopsambt. Maar ik merkte wel dat de bezoekjes aan de parochies i.v.m. vormselmissen, jubilea e.d. mij het meeste voldoening gaven' 

De bisschop fungeerde de afgelopen jaren in meerdere parochies als invaller. ‘Ja, klopt. Nadeel daarvan is dat je eerlijk gezegd nergens een band hebt met de mensen. Je bent er als gast. Dat is niet erg, maar het is niet hetzelfde. Je bent niet betrokken bij het wel en wee van de mensen en evenmin met de dorpsgemeenschap.  Het zijn dit soort dingen dat ik erg ben gaan missen. Nu ik per 1 juni een vaste standplaats in de St. Jozefparochie krijg, kan ik mij daar weer ten volle aan wijden. Ik blijf verder gewoon werkzaam als hulpbisschop in het Bisdom'. 

De stap van Mgr. Mutsaerts is opmerkelijk. Toch is hij niet de eerste bisschop in ons land, die deze weg aflegt: vorig jaar werd in het bisdom Roermond hulpbisschop Everard de Jong voor de helft van de tijd pastoor in Maastricht.

Het ligt in de bedoeling dat Mgr. Mutsaerts zijn intrek gaat nemen in de pastorie van de Petruskerk.                 
 

Sint Jozef Parochie