Sint Jozef Parochie

Huiszegens 2020

Er bestaat een oud gebruik om aan het begin van het nieuwe jaar je huis te laten zegenen. Vaak schreef een priester aan de ingang van ieders huis het jaartal en daarbij de letters C+M+B. Tegenwoordig hangt men een voorgedrukte kaart in huis, die met Driekoningen door de priester worden gezegend.

De  huiszegenkaart uitgelegd:

Wijzen: Deze letters worden in verband gebracht met de namen die vanuit de traditie aan de wijzen uit het oosten zijn gegeven: Caspar, Melchior en Balthasar.

Zegentekst: Maar deze letters betekenen nog meer. Zij zijn ook de beginletters van de zegentekst "Christus Mansionem Benedicat", vertaald "Christus zegene dit huis".

Openbaring: De letters worden ook in verband gebracht met de drievoudige openbaring van de Heer. Kerstmis is het feest van de openbaring aan alle mensen. Deze openbaring van God wordt gevierd met Driekoningen, bij het feest van de Doop van de Heer en bij het eerste wonder van Christus in Kana. Zo wijzen de letters ook naar deze feesten: de bruiloft in Kana (Cana), de aanbidding van de Wijzen (Magi) en de Doop van de Heer in de Jordaan (Baptisma).

Na maandag 6 januari liggen deze gezegende huiszegens achter in onze kerken om mee te nemen en thuis bij de voor- of achterdeur te hangen.

Sint Jozef Parochie