Sint Jozef Parochie

Tentoonstelling en bezinningsavond 'Op weg naar Pasen met 10 iconen'

In de St. Petruskerk is er vanaf 19 maart een tentoonstelling te zien:  “Op weg naar Pasen met 10 iconen"  van iconograaf Geert Hüsstege jr.., 
Deze iconen kunt u komen bewonderen tot en met Pasen. 

Bezinningsavond  

Donderdag 22 maart hebben we een bezinnningsavond gehad waarbij pastor Ad Verest een lezing heeft gehouden over deze 10 prachtige iconen. Samen hebben we gekeken naar wat er nu allemaal te zien is op de iconen en wat de betekenis erachter is. Dion Rijnen, ook een fervent iconenschilder heeft uitleg gegeven over de stijl en de kleuren van de iconen, hoe het gaat als zij iconen gaan schilderen, de voorbereiding, het gebed, het bewerken van het hout etc. Hierna zijn we naar de Petruskerk gegaan en hebben we de prachtige iconen live kunnen bewonderen. Het mooie is dat je ze na de lezing met heel andere ogen bekijkt dan daarvoor, zelfs de kleinste details vallen op! Het was een zeer interessante, mooie avond. 

Openingstijden St. Petruskerk voor bezichtiging:

  • Door de week: Dagelijks na de H.mis van 9.00 uur
  • Weekend: Voorafgaand en na afloop van elke Eucharistieviering. 
  • Op 1e en 2e Paasdag is de kerk geopend tot 14.00 uur


De iconen met het thema “Op weg naar Pasen” zijn geschilderd door de bekende Nederlandse iconograaf  Geert Hüstegge jr..

Iconen worden ook vensters op de Hemel genoemd. Ze brengen ons bij Christus, het centrum van ons geloof. Het Tweede Vaticaans Concilie vraagt ons te zien hoe de heilige Geest ook in de andere Tradities werkt. Hoe de heilige Geest de Mysteries op de iconen present stelt in ons eigen leven. "Wie Mij ziet, ziet de Vader" (Joh. 14, 9) wordt opnieuw actueel: Gods ware gelaat in Christus wordt stap voor stap, icoon na icoon onthuld. En tegelijk dat wij geschapen zijn naar Gods beeld, als Gods icoon geroepen op Hem te lijken en na te volgen. 

Over de iconograaf

Als kind schilderde Geert Hüsstege al graag portretten en landschappen. Op uitnodiging van vader Chrysostomos leerde hij nu inmiddels 28 jaar geleden ikonen schilderen in de Norbertijner Abdij te Postel (B). Daarna zocht Hüsstege vader Crysostomos op in diens parochie in Wenen, waar deze Orthodoxe priester Hüsstege aanmoedigde vooral door te gaan met ikonen schilderen en ook om zelf les te gaan geven. Zo gezegd zo gedaan. De eerste expositie, eerste cursus en eerste opdracht waren al gauw een feit. Nu is Geert een  gevierd professioneel iconograaf in Nederland

 

 

Sint Jozef Parochie